Zakopane

Vidám napok Zakopánéban

Lengyelországban jó magyarnak lenni. Zakopánében jó magyar turistának lenni. A Tátra fővárosa vidám hangulatával, sípályáival, remek vendéglőivel örök szerelme honfitársainknak. Sokan csak ürügyként használják a téli sportokat, hogy egy-egy nagyszerű hetet töltsenek el a több, mint 2000 méter magas hegyek ölelésében.

 

Zakopáne minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely vonzóvá teheti a téli pihenésre vágyók körében. Az 1000 méter magasságban fekvő település, s a körülötte emelkedő, majd 2000 méter magas csúcsok már a múlt század elején síelésre csábították a környék lakóit, s mint hegyi pihenőhely, kedvelt célpontja volt a monarchia arisztokráciájának. Akkoriban épültek az első villák, amelyeket a gorálok stílusában, gerendából ácsoltak össze. És Zakopánéban az a varázslatos, hogy máig él ez az építészet, s ahelyett, hogy ledózerolták volna a régi épületeket, az újakat is ezek szellemében építik.

Gorál vendéglők és modern felvonók

Ám senki ne higyje, hogy Zakopánéban megállt az idő, s valamiféle álmos nosztalgiázás jellemzi a várost. Zakopáne mintha feleselni szeretne a jellegletelen, globalizált üdülőhelyekkel: őrzi a hagyományokat, ugyanakkor végtelenül pezsgő és vidám. A főutcán egymást követik a hagyományos stílusú gorál vendéglők, s közben a legmodernebb felvonók repítik magasba a síelőket a Kasprowy csúcsához.

Apropó, felvonók! Zakopánéban a város különböző részeiből több mint hatvan felvonó indul: van köztük tárcsás, kabinos, egyik a város középéből, a piac mellől, másik több kilométerrel arrébb szedi össze a síelőket. Ennek előnye, hogy bárhol lakik valaki, biztos, hogy talál a közelben egy felvonót. Hátránya: nem biztos, hogy épp azt, amelyikhez kedve szottyan.

Egyben azonban biztos lehet: nem kell délután négykor lecsatolni a sílécet, hiszen a liftek többsége még este is üzemel. Kivilágított pályán csúszkálhatnak a síelők, ha pedig elfáradtak a nagy sportolásban, valamelyik fából ácsolt, hegyi büfében olthatják szomjukat. Ez igazán jó foglalatosság, van aki délelőtt felmegy a hegyre, s csak estefelé jön le. A közbeeső időt pedig valamelyik büfében tölti, jó társaságban, jó forralt bor és vodka mellett. De, már csak ilyenek a hegyi emberek.

Esti séta a főutcán

Mikor végleg leállnak a felvonók, egy gyors zuhany és átöltözés után Zakopáne főutcájára özönlenek ki a vendégek; megtelnek az éttermek, a bárok. Ha magyar szót hallanak a lengyelek, egyből eszükbe jut a régi igazság: lengyel magyar két jó barát, együtt harcol, issza borát. Már küldik is át a szomszéd asztaltól a vodkát, s “Na zdrowie!” felkiáltással koccintásra nyújtják a poharukat. Itt pillanatok alatt köttetnek barátságok, s biztos lehet abban a magyar turista, hogy vidám estének néz elébe.

Persze  ezernyi nagyszerű program várja a más iránt érdeklődőket is. Van itt akvapark, szépséges műemlék épületekben, templomokban gyönyörködhetnek a látogatók. Sőt a közeli városok is nagyszerű programokat kínálnak.

Ám Zakopáné annyira izgalmas, hogy nem szívesen  megy innen másfelé  az ember.

Hasznos információk

Zakopánéba Budapestről a  Parassapuszta-Besztercebánya-Rózsahegy-Alsókubin-Chyzne, vagy a Parassapuszta-Rózsahegy-Liptoszentmiklós-Poprád-Tátralomnic-Javorina-Lysa Polana útvonalon lehet eljutni.

Budapesttől mért távolság 380-400 kilométer.

A sípályákat hóágyúzzák. A felvonókra napi, heti jegyek, bérletek válthatók.

Egyéb információk

Lengyel Idegenforgalmi Hivatal, 1075 Budapest, Károly krt. 11., tel.: 269-7809.

 

Fiedler Anna Mária/Színes RTV

Ami szintén érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


nyolc + = 15