Télváró síelés Donovalyban

A meleg évszak elmúltával meglehetősen ellentmondásos érzésekkel vívódunk. Egyrészt bánkódunk, mert vége a hosszú nappaloknak, a napfénynek, a melegnek, elvesztik zöld lombjukat a fák, s mi is beszorulunk a szobákba. Másrészt örvendezünk, hogy rövidesen megérkezik a hó, lehet síelni, szánkózni. , szeretné megállítani az időt, hogy legalább még egy napot, egy hosszú hétvégét a havas hegyoldalon töltsön.

Az alacsonyabban fekvő részeken nálunk még ősz van, ám mikor itt 8-10 Celsius fokot mutat a hőmérő, s esik az eső a Mátrában, a Bakonyban, a határon túli hegyekben már hó hullik. Böngésszük a hójelentéseket az interneten, s amint kifehérednek a sípályák, elindulunk Donovalyba. Ez van legközelebb, s ez a legmegfizethetőbb a magyaroknak. A szlovákok pedig az euró bevezetésekor érzett első sokk óta – amikor is hirtelen eltűntek a magyarok a sípályákról, szállodákból – óvatosak, ha áremelésről van szó. Végül is ebből élnek. Donovalyban például negyven százalék a szlovák turista, húsz százalék a magyar, a többi meg minden egyéb.

Ha csak egy napra tudunk menni, érdemes vasárnap nekivágni az útnak, ilyenkor legalább a kamionokat nem kell kerülgetni. Ha 7-kor indulunk Budapestről, már 10-kor csatolhatjuk a lécet.

Mindenesetre izgalmas ilyenkor az odafelé vezető út, mert előfordul, hogy Besztercebányáig nyomokban sem látunk havat. De nem baj, amúgy is kell egy kis kikapcsolódás, legfeljebb jót kirándulunk a hegyi levegőn, eszünk egy jó káposztalevest, haluskát, iszunk egy jó sört, s este hazamegyünk.

Előfordul, hogy Donovalyba érkezve sem biztatóbb a helyzet: a környék barna színét csak a lombjukat vesztett bokrok fakó színe, s a fenyők zöldje szakítja meg. Ám, ha nulla fokot mutat a hőmérő, a sípálya üzemeltetői elkezdik a hóágyúzást, s elindítják a felvonókat. Ha éjjel mínusz van, még nappal is megmarad a hó.

Arra gondol az ember, hogy ilyenkor még kevesen vannak, de a több hónapos szünet után szinte kiéhezve indulnak a felvonók felé a síelés szerelmesei. Sokan Magyarországról érkeznek, tavaly már Donovalyban rendezték a sí és snowboard diákolimpiát a magyar nebulóknak. Éveken át Ausztriában voltak a futamok, most változott a helyzet. Legalább több gyerek ismerkedik meg a Felvidékkel, hisz remélhetőleg útközben csak megállnak Zólyom váránál, ahol Balassi – eredetileg Balassa – Bálint született vagy a Felvidék egyik legszebb városában Besztercebányán. A település határában ott a város címere: egy pajzson nyolc vízszintes sáv, piros és fehér váltja egymást…

De vissza a sípályára. Korábban olvastam, hogy több új akadályt és ugratót alakítottak ki a snowparkban, s ezért most itt van Szlovákia legjobb pályája. Bár szerintem ahhoz, hogy valaki snowboarddal vagy síléccel összetörje magát elegendő volt az a néhány ugrató, de úgy tűnik, az ifjúság ezt kevesellte. Mindenestre, mikor a felvonón felettük elhaladtunk, néha még a szemünket is befogtuk, nehogy egy tragédia tanúi legyünk.

Ha pedig elfáradtunk a síeléstől vagy elbágyadtunk a jó levegőn a szlovákiai programok elmaradhatatlan tartozéka, egy káposztaleves, egy sztrapacska s egy sör mellett pihenhetjük ki magunkat.

 

Fiedler Anna Mária

 

Magasság: 915 – 1361 m
Szintkülönbség: 446 m
Sípályák hossza: 11 km
kék 5 km;  piros 5.9 km; fekete 100 m
Liftek száma: 16, 14 tárcsás, csákányos, 2 beülős
Budapesttől való távolság: 206 km
Síbérletárak 2013/2014 főszezon:
1 nap 26 EUR / 6 nap 131 EUR
Szezonkezdet: 2013.12.07.
Szezonzárás: 2014.04.06.

Ami szintén érdekelheti...

1 Response

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


4 + hét =