Chatel

Chatel, a francia Alpok ékessége

Lassan éled reggelenként az Alpok védett völgyében fekvő festői falu, Chatel. A nap első sugarai a Linga 2156 méter magas csúcsát aranyozzák be, s rövid idő alatt szikrázik az egész hegyoldal, napfényben fürdenek a a gerendából épült házak, a fenyvesek harsogó zöldje szakítja meg az ezüstösen csillogó havas tájat.

Magas-Savoya nevéhez méltóan, valóban itt vannak a legmagasbb csúcsok, nem csak Franciaországban, hanem az egész kontinensen. Nem véletlen, hogy a vidék településein fantasztikus síkultúra alakult ki. A régi, hegyi falvakban a mezőgazdaság mellett –  gyakran ahelyett – a turizmus vált a legfőbb bevételi forrássá. Vannak olyan vidékek, ahol korábban soha egyetlen épület sem volt, legfeljebb egy-egy  pásztor menedékháza nyújtott védelmet a hegyen járónak. Ma azonban több emeletes szállodák, sífelvonók ezrei várják a turistákat.

Gerendából ácsolják a panziókat

Chatel az előbbi kategóriába tartozik. Itt még ma is tartanak tehenet, amelyek télen az istállóban ropogtatják a szénát, nyáron azonban felhajtják őket a magasra. A faluban élők többsége őslakos, a boltban, vendéglőben ott vannak a nagyszülők, dédszülők képei, igazi alpesi hegyi pásztorok. Chatelben nincsenek 10-12 emeletes szállodák, itt ugyanolyan gerendapanziókat építenek a vendégeknek, amilyen házat 100-200 évvel ezelőtt maguknak vagy a falubélieknek ácsoltak a mesterek. Mert itt valóban fából készült az épületek többsége, no persze a több száz esztendős templomot kőből emelték.

Itt reggelenként iskolába indulnak a gyerekek, a délutánt persze napközi gyanánt a hegyen síelve töltik. Iskola végeztével valamelyik sífelvonó aljába mennek értük az anyukák. Aki így tanul meg síelni, azt mi, alföldi magyarok soha nem tudjuk utánozni.

Egyik oldalon a Mont Blanc, másikon a Genfi-tó

Chatel az Alpok igazi ékessége. Maga a falu nem túl magasan fekszik, 1250 méteren, de a völgyből ezernyi felvonó indul fölfelé, hogy végig járjuk a világ talán legnagyobb összefüggő sípályáját, a 650 kilométeres Portes du Soleilt, a Nap kapuját. Reménytelen vállalkozás ezt mind bejárni, de egy jó vezetővel, egy-egy nap 80-100 kilométeres túrákat is meg lehet tenni. Egyszer a Mont Blanc felé csúszunk, egy másik kanyarban a Genfi tóban gyönyörködhetünk. Órákig lehet úgy siklani, hogy nem kell felvonóra várni, liftezni. Választhatunk, hogy egy svájci falu felé vesszük az irányt vagy francia terepeken folytatjuk útunkat. Egyre figyeljünk csupán, hogy időben elérjük a visszafelé vezető felvonókat. Ellenkező esteben akár határokon át, a hegyet körbejárva közelíthetjük csak meg a szálláshelyünket.

Ajánlatos ezért az Abondance völgy települései körül barangolni, Chatel, Morgins, La Chapelle d’Abondance, Abondance környékén maradni. Ám ha kicsit több  ideje, s ereje van az embernek, érdemes elmenni  a közel 2000 méter magasan fekvő Avoriazba.

Paplanernyővel a hegyek fölött

Persze sokaknak még ez is kevés a megfelelő adrenalinszint biztosításához.Ők benevezhetnek a faluban oly kedvelt extrém sportokba. Szép időben paplanernyők színes vitorlái siklanak a magasban, de sokan próbálják ki a jég alatti búvárkodást is. Természetesen mindenhol szakemberek irányítják a  bátor vállalkozókat. A békességet kedvelők azonban legjobban teszik, ha elkerülik az efféle őrültségeket. Hótalppal felballagnak valamelyik hegyi menedékházba, ahol megkóstolhatják a  háziak kiváló sajtjait. Tudni kell, hogy a téli menedékházakban, a síelőket kiszolgáló vendéglőkben nyáron az állattartók laknak és készítik a fantasztikus sajtokat. De érdemes nagyokat sétálni a bájos alpesi faluban, kényeztetni magunkat valamelyik uszodában vagy szaunában, elmélázni az évszázados templomban, vagy egyszerűen élvezni a hangulatos kávézók, vendéglők örökké pezsgő barátságos hangulatát.

Hasznos információk

A Chatel környéki falvakat síbuszjárat köti össze, így a különböző útirányok és pályák között választhat a síelő.

A faluban több tehenészet van, érdemes valamelyikhez ellátogatni, mivel a hazainál jóval olcsóbban lehet nagyon jó minőségű sajtokat kapni. Erről a helyi idegenforgalmi irodában szívesen adnak felvilágosítást.

Chatel Budapesttől 1300 kilométerre van. Ajánlott útvonal: Budapest-Hegyeshalom-Salzburg-Zürich-Montreaux-Thonon-La Chapelle.

A repülővel utazók a genfi és a lyoni repülőtérről közeklíthetik meg transzferjárattal a sívároskát. Az Alapesi Travel buszt is indít Magyarországról Chatelbe.

Egyéb információk: Maison de la France – www.franceguide.com, www.alpesitravel.hu

 

Fiedler Anna Mária/Magyar Nemzet

Ami szintén érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


három × 8 =