Csepel-szigeti túrázás

Túrázás Szigetországban

Ha túrázásról, kirándulásról van szó, méltatlanul háttérbe szorulnak a síkvidékek. Valahogy mindig, mindenki a hegyek felé igyekszik, az országos kék túra útvonal is a Kárpát-medence magaslatait követi. Az Alpokaljától, Irottkőtől a Zemplénig. A fővárosban élők is a Budai-hegyeket, a Pilist célozzák meg, ha kirándulni indulnak. Pedig az alföldi részeken is jócskán akad látnivaló, csak keveset tudunk róla.

Példának okáért érdemes elindulni a Csepel-szigeten. A Duna két ága által ölelt tetrmékeny földdarab nagyszerű természeti adottságai okán évezredek óta vonzotta a különböző népeket. A régészek nem győznek ásni egy-egy nagyobb beruházás keretében, hogy még az építkezés előtt megmentsék a föld alatt rejtőző kincseket. Többezer éves szarmata temetőt, Árpád kori települést tártak fel az utóbbi öt évben a sziget csücskén, Háros, Szigetszentmiklós térségében. S végig, amíg haladunk délre, a sziget 12 településén történelmi emlékekben gazdag hangulatos, tisztán tartott városokon, községeken vezet a túrázó útja.

Magasabb az Eiffel-toronynál

Kevesen tudják azonban, hogy hol, mit érdemes megnézni. Ezért indított mozgalmat a Szigethalmi TE Túrázás Szigetországban elnevezéssel. Aki végigjárja az útvonalat, megismerkedhet a térség nevezetességeivel, hiszen a program rögzíti a látnivalókat. Aki egy-egy pecséttel, fényképpel igazolja, hogy felkereste az adott helyet,  még jelvényt is kap.

Gyalogosan, kék és sárga busszal, HÉV-vel, kerékpárral, vízi alkalmatosággal egyaránt el lehet jutni a különböző látnivalókhoz. Amint elhagyjuk Budapest határát, az M0-ást övező ipari parkot, telepeket, Szigetszentmiklósnál égbenyúló ipari műemlék, a lakihegyi rádióadó köszönti a látogatót. A Massányi Károly tervei alapján készült 314 méteres kecses acélépítmény magasabb mint az Eiffel-torony. A kisváros központjában Ádám Jenőre, a híres zenepedagógusra, Bíró Lajosra, a neves Új-Giuinea kutatóra emlékezhetnek a látogatók. Aki a Nagy-Duna, Halásztelek felé veszi útját felkeresheti a Malonyai kastélyt, vagy lesétálhat a Nagy-Duna partjára. Igaz, senki ne csodálkozzon, ha fegyveres őrök érdeklődnek úticélja felöl, hiszen itt vannak a fővárost kútjai, amit szigorúan őriznek.

Kastélyok és hűvös templomok

Tökölön Maléter Pál, a törbecsalt forradalmár katona emlékét idézhetjük meg, Szigetújfaluban, Szigetszentmártonban, Szigetcsépen az eredeti állapotukbanban megőrzött, takaros parasztporták békességet sugalló hangulata, a templomok méltóságteljes hűvöse fogadja az útonjárót.

Szigetország kincse Ráckeve. Itt már tiszta a Duna vize, nyugodtan lehet benne fürödni, a piacra csónakkal érkeznek a vevők és a vásárlók, hazánkban itt áll az egyetlen  gótikus szerb ortodox templom, melyet a 15. százaban építettek. Falait teljesen beborítják a freskók. A szépen rendbehozott több mint 300 éves Savoyai kastély pedig hazánk legrégebbi barokk kastélya. A sziget déli részén, Szigetbecsén mi is részesei lehetünk annak a hangulatnak, ami André Kertészt megihlette. A 20. század nagy fotóművésze gyermek és ifjú korában sok nyarat töltött itt rokonainál, itt került közel a természetet, amely végig jellemezte munkásságát, járjon bár New York vagy Párizs utcáin. Munkásságát  az André Kertész Emlékházban ismerhetik meg a látogatók.

A Duna két ága között

Apropó, természet. Bármíly értékesek az ember által emelt műemlékek, a környék igazi vonzerejét a természeti szépségek jelentik. A zöldellő táj, a szöcskék, tücskök zizegések, cirpelése. S legfőképpen a Duna két ága. A Nagy-Duna méltóságteljes, kicsit félelmetes, de a parti fák alatt boldog órákat tölthet az ember, vagy komppal átkelhet a Dunántúlra. a Kis-Duna barátságos, meghitt. A szárcsák, vöcskök boldog bukdácsolással vezetik három-négy fiókájukat, kecsesen ívelik nyakukat a hattyúk, s hangos hápogással szárnycsapással röppennek fel a vadkacsák a hókonyosban. Lehet ezerszer is látni e varázslatos világot, de betelni vele soha. Öröm nézni a kedves, barátságos vízparti vikendházakat, melyek fölé szomorú fűzek nyújtanak árnyat, de sajnos ide is felépítették izléstelen palotáikat az újgazdagok. Ám ezzel együtt is gyönyörű a part, feledhetetlen a Csépi hasadék, ahol mélyen benyúlik a Kis-Duna a sziget testébe, s ahol süthetünk egy kis szalonnát, vagy a bogrács mellett pihenve hallgathatjuk a nádas susogását.

Hasznos információk

Budapestről, Csepelről BKV és Volánbusszal is elérhető a Csepel-sziget, a Közvágóhídról Ráckevére HÉV indul. Az Alföld irányából a Kvassay-, a Gubacsi, a haraszti, a taksonyi és a ráckevei hídon kelhetnek át a látogatók, Nyugat irányából pedig az M0-ás Háros-hídján át, vagy Tökölről, Szigetújfaluból, Lórévről komppal lehet átjutni. A Kis-Duna szigetei között is komp közlekedik.

 

Fiedler Anna Mária/Színes RTV

 

Ami szintén érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


kilenc − 4 =