Észtország

Baltikumi rokonaink között Észtországban

Fantasztikus változáson ment át a Szovjetunió felbomlása óta a három baltikumi ország, Litvánia, Lettország és Észtország. Ez utóbbi különösen kedves számunkra, hiszen egyike a kevés finnugor nyelvet beszélők hazájának. Észtországban rokonaink élnek, igaz mi nem igen értjük őket. Bezzeg a finnekkel egész jól megértik egymást.

Nyelvészek szerint az észt a világ második legszebb nyelve, egyszerre dallamos és ritmusos. És valóságos csoda, hogy egyáltalán fennmaradt a történelem viharában. Gondoljunk bele! Észtország fele akkora, mint Magyarország, de csak 1,4 millióan lakják, s ennek is csak 60 százaléka észt. Ráadásul az elmúlt évszázadok során egymást érték az országot leigázó hatalmak. Hol a keresztes lovagok robogtak keresztül rajta, útban a Szentföld felé. S ha már arra jártak, kikiáltották a saját államukat. Máskor a dánok, svédek harcoltak érte, legutóbbi történelem során pedig a nagy Szovjetunió kebelezte be. Észtország kikötői, mindig is csábították a hatalomra éhes, terjeszkedni vágyó uralkodókat. S persze a hódítók soha nem szerették, ha az őslakosok anyanyelüket használaták. Talán épp ezért őrizték és ápolták kincsként nyelvüket az észtek.

Időutazás a Hansa szövetségben

Arisztokratikussága okán a Szovjetunió idején is kitűnt a Baltikum, hiszen ez volt a birodalom Riviériája, az intelligencia bázisa. Hosszú elnyomatásuk ellenére máig látszik, micsoda kulturális tartalékot halmoztak fel a vidék országai. Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok közül ők produkálták a legnagyobb gazdasági fejlődést. De míg a többi közép-kelet-európai országban több-kevesebb elhanyagoltság, fásultság érzékelhető, addig Észtország végtelenül ápolt, gondozott – és bizakodó.

Városaik a Hansa-városok szövetségéhez tartoztak, s különleges jogokkal bírtak. A főváros, Tallin a világörökség része. Utcáin sétálva olyan érzése van az embernek, mintha egy időutazás részese lenne, mintha a 100 esztendővel ezelőtti Lübeckbe csöppent volna vissza. Az utcák tiszták, a házak frissen festettek, szépen faragott kövek díszítik a homlokzatokat, a szűk, kacskaringós utcákban, a középkori várfal, bástyák tövében hangulatos kávézók, bájos kézműves boltok várják a betérőt. S ha végigsétálunk a Kukkants a konyhába bástyán, valóban láthatjuk, mit főznek az észt háziasszonyok konyhájukban.

Híres fürdő- és gyógyvárosok

De legalább ilyen izgalmas a többi város: Tartu, a Csúd-tóba ömlő Emajuugi folyó partján felépült település, a Baltikum egyik legősibb városa. Pärnu a híres fürdő- és gyógyhely igazi vonzereje a Rigai-öböl medréből mert gyógyiszap jelenti.

Narva, az egyik legrégebbi észt város, híres csaták színhelye volt – 1701-ben a svédek  győzték le itt az oroszokat, 1704-ben azonban  Nagy Péter foglalta vissza a várost. Kastélya, vára a 15-17. század mestereinek keze munkáját dicséri. A Narva folyó ősszel és tavasszal vadul rohan medrében és a meredek partok közé szorulva vízeséseket alkotva bukdácsol át a sziklákon.

Sziklák, szirtek, víz alatti zátonyok

A tenger szinte körbeöleli az országot, mégis csodaszámba megy a nyugati part mentén húzódó több mint félezer kisebb, nagyobb sziget, az őket kísérő szirtek, víz alatti zátonyok.

A legnagyobb közülük Saaremaa. Ha jó sorsunk ünnepnapon vezet minket a középkori városba, gyönyörködhetünk az észtek pompás népviseletébe, a nők rövid sárga, piros csíkozású szoknyájukba, hímzett harisnyájukba.

Nyáron sokan élvezik itt a Balti-tenger, tiszta vizét, a lágyan pergő bársonyos homokot.

Hasznos információk

– A balti országok lakói dallal vívták ki a függetlenséget, 1989. augusztus 23-án Tallintól

– Vilniusig másfél millió ember élő lánccal tüntetett a Szovjetuniótól történő elszakadásért.

– Az észtek nemzeti eposza a Kalevi Poeg.

– Észtországban hivatalos nyelv az észt. Hivatalos fizetőeszköz az észt korona. 1 euro 15,5 észt korona.

– Az észt zászló színei: kék, fekete fehér. Ezt a trikolórt az 1992 olimpián használták először a szovjet megszállás után.

– Tallin Helsinki között rendszeres hajójárat van.

– Budapestről Varsó, Vilnius, Riga, Szentpétervár, Narva, érintésével juthatunk el Tallinba, a

távolság 5400 km.

– Egyéb információk: www.korutazas.hu

 

Fiedler Anna Mária/Színes RTV

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× négy = 36

Translate »