Halászfalu az Olimposz tövében – Makrigialosz

A Görögországba utazó turisták többsége máig idealista. Többségük nem csak a kék tenger, a szikrázó napsütés, a műemlékek miatt utazik az Égei-tenger partjára – ilyen van közelebb is.  Mi magyarok sokkal inkább a görög lélek rejtelmeibe, a görögök mindennapjaiba szeretnénk bepillantani. Csakhogy a felkapott üdülővárosok többségét ellepte a tömegturizmus, s ezeken a helyeken vajmi keveset mutatnak meg magukból egy rövid nyaralás alatt a görögök. Ám még mindig akadnak Hellásznak olyan pontjai, amelyek megőrizték eredeti bájukat.

 Makrygialos

 

Keresni kell tehát egy olyan halászfalut, ahol már berendezkedtek a turisták fogadására, de még űzik egykori mesterségüket az őslakosok, valami megmaradt az idegenforgalom előtti korból. (Az ott élők számára ez majdnem olyan, mint a kereszténység életében az időszámítás előtti és utáni kor.)

Ilyen például az Olimposzi Riviérán fekvő Makrygialosz, mely a történelmi emlékekben gazdag Thesszalonikitől 45, a nyüzsgő, felkapott üdülővárostól, Paraliától 15 kilométerre fekszik.

 

Mikor alszanak a görögök?

 

Makrigialosz amúgy egy csendes, békés település, ahol mindenki ismer mindenkit: a pék, a halász, a vegyesboltos, a zöldséges, a tanító. A pópa esténként a falu központjában található taverna teraszán ücsörög elmaradhatatlan fekete ruhájában, fövegében, körülötte a helybéli férfiak múlatják az időt egy-egy pohár ital, kávé mellett. Nem idegesek, nem hangoskodnak, örülnek, hogy elmúlt a déli nagy meleg és végre élvezhetik a szabadban a langyos estét.

Az asszonyok – sokan még ma is fekete ruhában – inkább a teraszokon pihennek. Napközben persze ők is bemenekülnek a meleg elől a házba, magukra zárják a spalettákat, a forróság elmúltával azonban kimerészkednek, és élénk eszmecserét folytatva vitatják meg a világ dolgait a szomszédokkal. Egyedül, magában ücsörgő embert errefele ritkán látni. A gyerekek körülöttük nyüzsögnek, néha rájuk kiáltanak a felnőttek, aztán megy minden tovább. A teraszokon, a szőlőlugasokban élik mindennapjaikat, itt főznek, esznek, varrnak, tévéznek, itt nevelik a gyermekeket. Késő éjszakáig ez az életterük, s az idegen csak találgatja, hogy vajon mikor térnek nyugovóra.

És persze ápolják, gondozzák apróbb-nagyobb kertjeiket. Mivel a környéken sok a kő, a legkedveltebb építőanyag itt a mészkő, márvány, gránit, s a kertekben nagy felületeket köveznek le. A maradék részen azonban szépen virít a leánder, s kisebb nagyobb dézsákban megannyi virágot, kövirózsát, muskátlit dédelgetnek. Még a használaton kívüli olíva olajos pléh dobozokat is befogják, hogy zölddel ültessék tele. S hogy szépek legyenek, reggel és este öntözik őket. Náluk a virágöntözés a nap fontos része: előtte ejtőznek vagy végzik a ház körüli tennivalókat, de öntözés után megint lehet pihenni…

 

Nyitott szívvel fogadják az érdeklődő idegent

 

Nyáron, mikor megérkeznek a turisták, nagyobb a nyüzsgés, de a makrygialosziak nem zavartatják magukat. Élik tovább mindennapi életüket, és nyitott szívvel fogadják a hozzájuk nyitott szívvel közeledő látogatót. Ám a fellengzős, nagyképű vendégeket igyekeznek nem észre venni.

Legkönnyebb helyzetben a gyermekek vannak, akik pillanatok alatt barátságot kötnek a hozzájuk hasonló korúakkal és az öregekkel egyaránt. Elég egy érdeklődő tekintet, s a halász megtanítja a kíváncsi kisfiút, hogyan kell horgot kötni, hogyan kell hálót csomózni, s közben magyarázza a halak nevét – természetesen görögül. Az állatbarát kislánynak kezébe adják a cicát, hadd simogassa ő is, ha már olyan vágyakozva néz rá.

Igaz, a felnőttek sincsenek nehéz helyzetben, ha barátkozni akarnak. Reggelenként csengetve érkezik a friss cipóval, zsemlével a pék kifutó fiúja, s második alkalommal már pontosan tudja, mire van szüksége a kedves vevőnek. A zöldséges keresztnevén szólítja a visszatérő mosolygó idegent, a vendéglős külön kérésre elkészíti a muszakát, a pénteki piacon pedig pergő nyelven, kézzel, lábbal mutogatva magyarázza el az árus, miként lehet legjobban megsütni, elkészíteni a különböző tengeri herkentyűket.

De volt olyan honfitársunk, aki a virágok révén került közel egy görög családhoz. Látván a gyönyörű leándert, az utcáról szólította meg az udvaron játszadozó kislányt, hogy adna-e neki egy hajtást, amit otthon kigyökereztet. Adott volna a gyermek, de nem tudta letörni. De jött a segítség, anya, nagypapa késekkel, baltákkal felfegyverkezve, hogy a tövénél vágjanak le egy már gyökeres részt. S persze utána még különleges kövirózsákból, s egyéb pozsgás növényekből is adtak egy-egy hajtást. Aztán pedig jött, az üdítő, az ouzo, cipporo – hajnalig Volt olyan, hogy a közeli beachre bandukoló magyar családot vette fel a tejes kocsis a zörgő kannák mellé. Ugyan ne kelljen már annyit gyalogolniuk szegényeknek…

 

Nagy Sándor emlékeit kutatják

 

Makrygialosz tehát nem az ötcsillagos szállodákról, turistagyárakról nevezetes. Vannak viszont hangulatos panziók, bájos kertek, apartmanházak, melyek földszinti teraszán késő éjszakáig zajlik az élet. Nincsenek hatalmas strandok, kilométeres öblök. Van egy központi homokos partszakasza – a strand másik oldalán a tevernákban, kávézókban hideg, habzó sört mérnek a melegtől és henyéléstől megfáradt nyaralónak, és ínycsiklandozó sültek illata csábítja az éhezőt.  Van viszont több kisebb nagyobb öböl a környéken, amit néhány perces sétával lehet elérni. Vagy érdemes átrándulni a közeli sólepárlóba, ahol a mozgásszervi problémákkal, bőr- és légúti  betegségekkel küszködők találnak gyógyírt bajaikra.

A város központjától 1,5 kilométerre található Pydna különleges mocsárvilága miatt kedvelt célpontja a kirándulóknak, hiszen 170 madárfaj életét figyelhetik meg itt a természetbarátok. És itt volt Nagy Sándor idejében a régi Makedónia egyik legjelentősebb városközpontja. Az ókori, görög, római emlékek feltárását folyamatosan végzik a régészek, s bárki találhat egy-egy ókori cserepet a földben. Nézzünk tehát kellő áhítattal e vidékre!

 

Hasznos tudnivalók, érdekességek

 

Makrigialosz partvidékét Kék zászló címmel tüntették ki, ezzel a nemzetközi elismeréssel a víz minőségét és a strandok tisztaságát ismerik el a szakemberek.

Makrigialoszról egynapos kirándulás keretében felkereshetők a Meteorák sziklakolostorai, az Olimposz télen is hófödte csúcsai, Thesszaloniki, hajóval pedig Skiathos szigetére szerveznek utakat.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


egy × = 6

Translate »