Ciprus

Napfényes nyárutó a szerelem szigetén – Ciprus

Afrodité nevének hallatán a földöntúli szépség, az áhított szerelem jut elsősorban az eszünkbe. A második villanás pedig egy sziget neve, Ciprus, ahol a legenda szerint e misztikus istennő kilépett a habokból – hirdetve a szerelem és a szépség örök erejét. Ahogy Nikosz Kazantzakisz írja, „Sohasem láttam még ennyire női karakterű szigetet, sosem lélegeztem be veszedelmesebb, édes kísértésektől terhes levegőt”.

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Ciprus, históriájának 8500 esztendős történelme tárulkozik ki a turista előtt, amint a sziget tájait járja be. Ókori amfiteátrumok, középkori templomok, hűvös bizánci kolostorok, főhajtásra késztető katedrálisok emlékeztetnek a szigeten az idő múlására, s mindehhez méltó hátteret nyújtanak a sziget természeti szépségei. Hiteles mérések bizonyítják, hogy az év 340 napján süt a nap, a fürdőzőt szeptemberben és októberben is a kristálytiszta tenger vize langyos vize öleli át, miközben a távolban párába burkolózik a Trodos hegység barátságos tömbje és a Kyrenia zord, sziklacsipkés hegyvonulata. A mélyzöld örökzöldek között évszázados kolostorok húzódnak meg, dacolva a természet és civilizáció pusztító erejével, a tengerpart közeli városokban ókori görög oszlopok között sétálhat az utazó. Igazi időutazás ez: évezredek átívelő séta a kék ég alatt, az olajfák árnyékában, vidám ciprusiak társaságában, az azur kék tenger partján.

Közc.:  Kition királyságának örökösei

A Ciprusra látogató turisták elsősorban a legfontosabb idegenforgalmi központokat látogatják meg.

Larnaca, Ciprus legjelentősebb kikötővárosának alapjait még a Kition királyság idején rakták le. Ezeken fejlődik máig töretlenül a város, mely ősidők óta vonzotta a látogatókat a messzeségből. Némelyek telepesként jöttek, békét kerestek, mint például a legendáktól övezett föníciaiak, de megjelentek a hódítók is: először a perzsák, aztán a rómaiak, luzitánok, velenceiek, törökök és nem utolsó sorban az angolok. Az antik Kition  püspöke volt Szent Lázár, akit a város védőszentjévé avattak.

Manapság a világ minden tájáról érkeznek Larnaca homokos strandjára a látogatók, kikötőibe az izgalmas portékákkal megrakott hajók, kincseiket a fürdősétány mögötti üzletekben vásárolhatják meg a látogatók

Közc.: Európa neves DJ-i a Szent Erdőben

Ciprus másik népszerű városa, Agia Napa, ahol az egyszerű élet és a modern vendéglátás ötvöződik. Historikus források szerint  a Szent Erdő, azaz Agia Napa tiszteletére Krisztus előtt 1500-ban kolostort alapítottak e helyen, ez azóta a város jelképe, s a környező településeken is több kisebb, fölöttébb érdekes kápolna, templom található. Ám a városhoz nemcsak a templomok tartoznak hozzá, hanem az egymást követő ünnepek, fesztiválok. Jószerivel nincs olyan hétvége, hogy ne ünnepelnének valamit a helybéliek, s az idelátogató turisták. Ráadásul Agia Napa híres éjszakai életéről, itt minden nap hajnalig tartanak a bulik a bárokban, diszkókban, ahol Európa és az ország legnevesebb DJ-i váltják egymást.

Közc.: Minden út Limassolba vezet

De az sem csalódik, aki Limassolban, a sziget második legnagyobb városában tölti a szabadság napjait. A limassoliak vallják, hogy minden út városukba vezet, hiszen bármivel, bárhová érkezik Ciprusra a turista, egy órán belül Limassolban lehet, s élvezheti a napsütést 16 kilométer hosszú homokos partszakaszon. S persze rövid idő alatt elérheti a híres műemlékeket. Igaz, nem nagyon kell messzire menni a turistának, hogy történelmi sétát tehessen az évszázados falak között. A város nyugati részén az antik Curium, az Apollón templommal, az amfiteátrummal, a római fürdővel az ókort idézi. Kolossi várkastélyában a keresztesek telepedtek le, miután Oroszlánszívű Richárd házasságot kötött a szigeten Navarrai Berengáriával. A természet szerelmesei pedig a közeli Krotiri sóstó ezernyi madárfajának táncában gyönyörködhetnek.

Az egész napos kirándulás, napozás, fürdőzés, szörfözés után pedig a langyos ciprusi estében  gyönyörködhet a látogatót. A tavernákban a faszénparázson sült, nyársra fűzött kebab ínycsiklandozó illata, a helyi vörös bor, a kantara zamata és a buzuki fölbemászó dallama andalítja el a turistákat.

Fiedler Anna Mária

Jó tudni

Agia Napa szórakozóhelyein a hagyományos ciprusi zenével, legfrissebb slágerekkel találkozhatnak a vendég, köztük az idősebb korosztály tagjai is. A Grease diszkóban a 70-es, 80-as évek zenéire lehet nosztalgiázni, a Bedrock Innben teljes a Frédi-Béni dizájn: a személyzet kőkorszaki ruhát hord, a DJ pedig hatalmas dinoszaurusz-tojásban trónol.

Cipruson található Európa legnagyobb struccfarmja, érdemes felkeresni a Daktari Teveparkot, a Dinoszaurusz Park Agia Napán vagy a Szamár Szentély Vouni faluban. A tenger élővilága elevenedik meg előttünk a pafosi, illetve a protarasi akváriumban.

Az ínyenceknek érdemes megkóstolni a ciprusi konyha remekeit, amelyek a török, keleti, olasz és brit jegyeit viselik magukon. A ciprusiak ritkán használnak tűzhelyt, szívesebben készítik az ételeket agyagkemencében vagy faszénparázson. Jellegzetes ciprusi étel a meze, ami nem más, mint kistányérokon tálalt tucatnyi, akár húszféle étel, amelyekből mindenki annyit vesz, amennyit kíván. Rendszerint választhatunk húsos, halas és  vegetáriánus meze közül, amit általában jóféle ciprusi borral illik leöblíteni.

Játék

Bizonyára kedves olvasóink is szívesen ellátogatnának Ciprus szigetére. Amennyiben a kérdésre adott helyes választ beküldik szerkesztőségünkbe, Ön lehet az a nyertes, aki a Blue Travel által felajánlott 2 darab 100 000 forintos út egyikét megnyeri. (A nyeremény készpénzre nem váltható, másra át nem ruházható, s csak az iroda által felajánlott útra váltható be.)

Kérdés

Kit vett feleségül Oroszlánszívű Richárd Ciprus szigetén?

Válasz

  1. Navarrai Katalint
  2. Navarrai Erzsébetet
  3. Navarrai Berengáriát

 

Fotók, utazók figyelmébe e-mailen küldik

 

Ellenőrzés: Rédei Magdolna v. Gyarmati Andrea

373-0707

 

redei.magdi@bluetravel.hu

Ami szintén érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ kilenc = 13