Elzászi fűszeres kenyér

Elzász régiójára főként a szárított gyümölcsök, a fűszeres kenyér (pain d’épice) és a libamáj a jellemző.

Elzászi fűszerek

Elzászban sok jellegzetes fűszert használnak, Elzász elhagyhatatlan ízei: ánizs, fahéj, kömény, mák, szegfűszeg, szerecsendió. Édes vagy sós ízre vágynak, az elzászi ínyencek számos finomság közül választhatnak: ánizsos aprósütemény, springerle keksz, mézeskalács, savanyú káposzta, elzászi flammeckueche, nokedli és még sok más finomság!

Francia, elzászi fűszeres kenyér – pain d’épice

Az első fűszeres kenyeret már a római korban elkészítették. Az ünnepi időszak jellegzetes süteménye, melyet igen könnyű elkészíteni!

Hozzávalók:
250 g liszt
150 g vaj
1 evőkanál sütőpor
180 g cukor
1 marék tört dió vagy mogyoró
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál méz
1 kiskanál gyömbér
1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál őrőlt szerecsendió és szegfűszeg
1 kiskanál szódabikarbóna
Keverjük el egy tálban a lisztet, a sütőport, a cukrot, a fűszereket és a diót/mogyorót. Egy másik tálban keverjük ki a vajat, a felmelegített tejet és a mézet. Ezt hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást. Keverjük jól el, majd öntsük hozzű a lisztes-fűszeres keverékhez. Kivajazott őzgerinc formában 30 perc alatt süssük készre tűpróbáig

Forrás: Atout France – Francia Idegenforgalmi Hivatal

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


4 × = tizenkettő

Translate »