Żurek (Zsurek)

Savanyítás:

10 dkg rozs liszt
4 dl forralt víz
egy darabka barna kenyérhéj
3 gerezd foghagyma

A lisztet tegyük agyag edénybe vagy üvegbe és öntsünk rá 4 dl meleg, forralt vizet. Tegyük hozzá a kenyérhéjat és a foghagymát. Pár napig meleg helyen hagyjuk állni. A kész żurek (zsurek) szaga és íze jellegzetesen savanykás.

Maga a leves:
2 l füstölt húsos levesalap
ízlés szerint żur

1 babérlevél, 1 csipet majoránna, bors, szegfűbors
15 dkg tejföl
25 dkg fehér kolbász
2 keményre főtt tojás

A fehér kolbászt megfőzzük forró vízben. A leves alapba beleöntjük a żurt és a fűszereket, felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt. A tányérra tesszük a kolbászt, 2-3 darab tojást, ráöntjük a levest. Külön tálaljuk a főtt krumplit.

Forrás: Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kilenc + 1 =

Translate »