Egy feledhetetlen nyár a horvát Adria-partján

Sok millió magyar turistának nem kell különösebben ecsetelni a horvát Adria szépségeit,  hiszen többségük megszállottként tér vissza a szigetek, a kristálytiszta vízű sziklás öblök világába. Gondot legfeljebb a bőség zavara okoz számukra, hiszen szeretnének sokadszorra is ellátogatni a rég ismert helyekre, de ugyanakkor mágnesként vonzza a felfedező kedvű utazókat a sok ismeretlen hely.

S vannak olyanok is, akik még nem jutottak el az Isztriára, nem sétáltak a dalmát éjszakában a tengerparton, s nem hallották forró nyári napokon a kabócák fel-felerősödő majd elhalkuló cirpelését. Csak remélni lehet, hogy jó soruk egyszer e csodálatos vidékre veti őket, s megismerhetik a világ talán legszebb tengerpartját. A hegyoldalból láthatják a messzire nyúló végtelen tengert, amely a nap minden órájában más és más arcát mutatja a látogatónak. Hol ezüstösen csillog, hol fénytelen szürke, máskor smaragd, vagy mélykék színű a teteje, melyen hófehér csíkokat húznak a távoli, párába burkolózott szigetek felé tartó jachtok, motoros hajók.

Templomok őrzik a vidék békéjét

A parton meghúzódó települések pedig valóságos mesevilágot tárnak az utazó elé. A magas házak szűk sikátorokat fognak közre, amelyek hol meredek kaptatón igyekeznek a domboldalba, hol kényelmesen kanyarognak a part mentén. De csak azért hogy kitárulkozva egy hangulatos térre vezessék az útonjárót, ahol templom őrzi a vidék békéjét. Legyen az apró kicsiny falu vagy nagy hagyományokkal rendelkező több ezres város – egytől-egyig lenyűgöző. Ezt az élményt ugyanúgy megtalálja az utazó az isztriai Rovinjban, mint az ókori emlékekben gazdag Pulában, az apró Selcén vagy az elmúlt századok históriájáról mesélő Zadarban, Splitben vagy Dubrovnikban s az ezeregyszáznyolcvanöt kisebb-nagyobb sziget városaiban, hegyi falvaiban

Olajfaligetekkel ölelt város

Az olajfaligetekkel, gazdag szőlőskertekkel ölelt Zadar különösen figyelemre méltó, hiszen  junuis 30-án adják át a város és Karlovac között az autópályát, így most már könnyedén leérhetnek a pihenni vágyók Dalmácia egykori fővárosába. A római, bizánci és románkori emlékekben gazdag illír eredetű Zara városa még a két vilgháború között is Itáliához tartozott, érthető tehát a mindenütt nyomon érhető olasz hatás. Ám legizgalmasabbak a középkori emlékek, köztük is a város védő szentjéről, Szent Donátról elnevezett templom, amely Európa egyik legnagyobb román kori rotundája. Ehhez fogható csak Aachenben található, Nagy Károly udvari kápolnája. A 9. században emelt falak tanúi voltak az elmúlt évszázadok viharainak, amint 1105-ben Kálmán királyunk bevonult Zárába, s III. István hírére a város lakói kiverték a velencieket, amint IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos város segítségére sietett, valahányszor a tenger felől veszély fenyegette a várost. Leginkább a velencei dózséknak fájt a foga Zarára, de hűségükért cserébe a magyar királyok mindig megsegítették a horvátokat.

Ugljan, Zadar előkertje

Zadarból nagyszerű kirándulásokat tehetünk a szigetekre, legközelebb Ugljan található, amit Zadar elővárosának, előkertjének is neveznek, amin igazán nem lehet csodálkozni, hiszen több, mint százezer olajfa található a szigeten. De ellátogathatunk a szomszédos kis városokba, falvakba is.

Ám akkor is élvezhetjük a nyaralást, kipihenhetjük magunkat, ha semmi mást nem csinálunk, csak elballagunk a nyüzsgő piacra,  ahol hangos szóval kínálják a friss gyümölcsöt, zöldséget, izgalmas tengeri herkentyűket az árusok, ha figyeljük, miként kötnek ki hajnalban zsákmánnyal megrakottan a halászcsónakok, vagy az esti séta során hallgatjuk a tenger morajlását.

 

Fiedler Anna Mária/Színes RTV

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 − négy =

Translate »