Színes nyári programok Franciaországban

Franciaország idei újdonságait hozták el Budapestre a napokban megrendezett workshopon Antibes, Aude, Avignon, Felső-Elzász, Tarn képviselői az Atout France szervezésében. A Francia Turizmusfejlesztési Iroda magyarországi kirendeltségének vezetője, Elisabeth Parragh-Pataki elsőként az idén nyíló kiállításokat, múzeumokat, az esztendő fontos eseményeit és az UNESCO világörökségi listájának új franciaországi szereplőit mutatta be.

 

 

Csak néhány az érdekességek közül: Párizsban júniusban újranyílik a Picasso Múzeum, Lyonban a Természettudományi és Társadalmi Múzeum, Touoluse-ban és környékén a Soulage valamint a Repülési- és Űrkutatási Múzeum. Az esztendő fontos eseményei közé tartozik a 7. Lovas Világjátékok megrendezése Normandiában, szeptemberben a gasztronómia ünnepe, novemberben pedig indul a 120. La Route du Rhum vitorlásverseny, az Atlanti óceán átszelése. S ha valakit a jó sora a Rhone-Alpes vidékére vet, feltétlenül keresse fel a Chauvet-barlangot, amely a Chaine des Puys vulkanikus láncolat és a Limagne-i törés mellett idén felkerült az UNSECO világörökségi listájára.

 

A Riviéra egyik legizgalmasabb városa az egykori Antipolis elnevezésű görög város, a mai Antibes. Az elegáns nyaralóhely nem az újgazdagok, magamutogatók kedvenc helye, sokkal inkább a mértéktartó fényűzés jellemző az ódon városra. Antibes kikötőjében ringanak a Földközi-tenger vidékének legpazarabb jachtjai. Hogy kik érkeznek meg esténként a jacht tetején lévő helikopter leszállóhelyre, nem lehet tudni. Ahogy azt sem, hogy kik a tulajdonosai e ringó palotáknak.

Antibes, a Francia Riviéra ékszerdoboza

Antibes, a Francia Riviéra ékszerdoboza

Béatrice Di Vita, a helyi idegenforgalmi képviselet vezetője számtalan idei programra, kikapcsolódási lehetőségre hívta fel a workshop résztvevőinek figyelmét. Talán egyik legizgalmasabb programsorozat a képzőművészethez kapcsolódik, hiszen megannyi festőt ihletett meg a vidék. Ezt ismerhetik meg az utazók az úgynevezett festők útján, ahol Picasso, Monet, Boudin alkotásait a művek eredeti helyszínén láthatják az érdeklődök. Aki Antibesben jár, a vízi park, a strandok mellett mindenképpen keresse fel a hangulatos kávézókat, bárokat, s a helyi piacot.

Lac du Merle Le Sidobre©L. Frezouls  Nagy hibát követ el, aki Franciaországban járva kihagyja a kies Tarn régiót. Pedig   hányan elkövetjük ezt a hibát! Nos, ez a magyar utazók számára kevéssé ismert     vidék szívet melengető, lelket vidító falvairól, lankáiról ismert. Különleges             középkori falvak, városok nyújtózkodnak fel az ormok tetejére, fel a felhők             fölé.  A  szőlők, tavak között bicikli utak kanyarognak, s a vendéglőkben olyan, de   olyan  húsokat, borokat kínálnak, hogy…. Christian Riviere, Tarn idegenforgalmi     képviselője hangja valósággal ellágyul, mikor e földi szépségekről, ízorgiáról         mesél az érdeklődőknek. Az életet szeretők, a pozitív szemléletű emberek igazi       otthonra, megnyugvásra lelnek itt. Itt, Franciaország egyik legszebb falujában,       Lautrec falván, ahol Toulouse-Lautrec is örömet lelt.

Aude megye képviselője Marc Gassion elsősorban Carcassont, ahol Európa egyik legnagyobb erődje található és a romantikus középkori falvakat emelte látnivalók közül. Ezen a vidéken vezettet a Via Domitia, az egykori római útvonal, nem csoda, hogy tele van a vidék a régészeti emlékek sokaságával, amelyekre mindenképpen érdemes időt szakítani a fürdőzés, a vitorlázás, vagy a borvidék felfedezése mellett.

 

Avignon, a kereszténység középkori fővárosa is remek élményeket tartogat, derült ki Sylvie Jolli, az Avignon Tourisme vezetőjének tájékoztatásából. A pápai palotát az UNESCO Európa legjelentősebb gótikus palotájának nyilvánította, melyet felbecsülhetetlen értékű freskóiról híres 12. századi bencés kolostor egészít ki. No és persze át kell kelni a híres avignoni hídon, amelyről mi is megénekeltük, hogy „Készen áll már a híd, táncot járnak Avignonban…”. A városban márciustól november végéig egymást követik a különböző kiállítások, fesztiválok. Nem lehet unatkozni.

 

Az avignoni Pápai palota

Az avignoni Pápai palota

Felső-Elzászban a Habsburgok éve az idei, mivel 2014-ben ünneplik az egykori Ausztria 800. évfordulóját – árulta el Fabienne Fessler a Tourisme Alsace képviselője. Ennek jegyében alakították ki a Habsburgok kulturális hagyatékát bemutató Via-Habsbourgot. Újdonság a népszerű könyv alapján készült Kis herceg park, amely ideális családi programot kínál.
Alsace - Lac d'Alfeld © Bernard NAEGELEN

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 3 = négy

Translate »